De nieuwe regering heeft beslist. Het lage BTW- tarief moet omhoog van 6% naar 9%. Met de extra opbrengst van 3 miljard euro, wil de overheid arbeid aantrekkelijker maken en zal de loonbelasting worden verlaagd.

Dat lage tarief geldt echter niet alleen voor producten voor de primaire levensbehoeften, maar ook voor primaire diensten, zoals de fietsenmaker, schoenmaker en de kapper. Als Poolse immigrant heb ik vorig jaar na 9 jaar mijn droom kunnen verwezenlijken door mijn eigen kapsalon in Den Haag te openen. Opgeleid op een zeer hoog niveau in Polen ben ik me rot geschrokken van het niveau van het kappersvak in Nederland. Ik ben zelf parttime als examinator verbonden aan een ROC en weet uit ervaring dat de opleiding in Polen van een veel hoger niveau is. In Polen wordt je in het kappersvak tot HBO niveau opgeleid. In Nederland is het vak tot MBO niveau te leren.  Ook staat het uitoefenen van het kappersvak in Polen op een veel hoger plan. Daar moet je echt je diploma’s hebben om je zelfstandig te kunnen vestigen. Hier in Nederland is er een vrije vestiging. Ook de controle op hygiëne en vakbekwaamheid is in Polen zeer streng. Kapsalons krijgen regelmatig controle en de boetes op vieze scharen en kammen zijn hoog. Hier in Nederland is er geen enkele controle. Sterker nog, hier vinden de kappers het normaal dat elke klant met dezelfde kam en schaar wordt geknipt. Zelfs vele herenkappers gebruiken 1 scheermes voor alle klanten. Met alle bacteriën die erop blijven zitten. Dat is in Polen ondenkbaar.

Die BTW verhoging zal door de kapper en fietsenmaker veelal niet worden doorberekend. Door de verhoging wordt de prijs nog hoger en zal dit het consumentenaanbod negatief beïnvloeden. De concurrentie is toch al moordend en daarmee prijs je jezelf misschien uit de markt. Dus hoezo moet arbeid aantrekkelijker worden? Die BTW verhoging zal enkel meer zwartwerkers aantrekken. Maak bij die BTW verhoging dan ook het verschil tussen primaire diensten en primaire goederen en verhoog niet de BTW voor die primaire diensten, dus voor de kapper en schoenmaker. Indien de regering besluit dit wel te doen, ben ik van mening dat de politiek dit vrijgekomen geld zou moeten inzetten voor kwaliteit verbetering. Zorg dan bij kappers voor kwalitatieve verbetering van de opleiding en een controlesysteem op vakbekwaamheid en hygiëne. Dan krijgt de klant/burger voor die BTW verhoging in ieder geval iets terug en zal de kapper als ondernemer haar arbeid extra uitdagend vinden. Haar blijft groeien, de mens blijft fietsen en op schoenen lopen, dus het risico van deze BTW verhoging mag niet enkel bij de ondernemer gelegd worden. Dat is niet eerlijk voor de consument en voor de kleine ondernemer.

Monika Maczka

Eigenaar HairSpa Magma

Den Haag